nuffnang

Tuesday, December 28, 2010

Saturday, December 25, 2010

[ Tutorial ] Keselamatan Jalan Raya..

Mari belajar lintas jalan.. Berhenti..!! Tengok kanan, tengok kiri, kanan balik.. Lintaslah sekarang..

Nah demo...

Bukit Belacan VS Bukit Tabuh



24 Disember 2010 - Bukit Belacan

Bangun daripada tidur je, aku terus bersiap menuju ke Bukit Belacan yang terletak tak berapa jauh dari rumah aku. Lima minit naik kereta dah sampai. Iwan ajak aku pergi sebab dia kata selalu pagi-pagi ada orang buat Tai Chi dekat situ.. Tapi masa kitorang sampai, Tai Chi da habis dah pun. Dan kalau bernasib baik, kitorang ingat nak buat photoshoot, nak tangkap gambar Ray of Light (ROL). Tapi tak jadi pulak..


Bermodalkan seringgit, kitorang pun masuk. Ramai gak orang pagi-pagi ni.. Kitorang jogging sampai hujung. Tak la penat sangat sebab jalan kat Bukit Belacan ni rata je.. Jalan tar pula tu.. Lepas da push up sikit dalam 100 kali (campur jumlah semua orang. haha).. Apa lagi...

MANDI TIME..!!!!

Back flip, front flip, terhempas, gaya peluru, semua ada.. Masa nak balik tu kan.. tiba-tiba..

Thursday, December 23, 2010

[ Fotografi ] Asas

Lepas tengok result aku semalam, aku pun keluar dari rumah.. Bukan lari rumah.. Keluar bagi hilang rasa nak nangis. haha. Aku menuju ke Pusat Seni Lukis Negara. Tengok benda-benda seni. Cantik memang cantik. Tapi aku datang tak bawa kamera. Maka, tiada gambar ok..

Sebenarnya aku datang nak dengar Sue Anna Joe(SUJ) bagi talk pasal fotografi. Siapa tak kenal Sue Anna Joe kan. Seorang yang sangat kreatif bab-bab fotografi ni. SUJ kata kalau nak gambar lawa, tak semestinya kamera kita kena mahal atau MP yang tinggi.

SUJ kata sebelum dia beli kamera DSLR, dia guna kamera digital biasa je.. Itupun banyak gambar yang lawa-lawa. Tak payah keluar rumah pun dah boleh dapat banyak gambar cantik-cantik. SUJ kata, guna kamera 5MP pun takpe. Asalkan kau kreatif. Kreatif ye kawan-kawan..

Benda-benda biasa pun akan jadi lawa kalau kita ambil gambar dari sudut-sudut tertentu.. Contohnya untuk gambar potrait, beri perhatian pada mata. Perkara-perkara lain yang perlu diambil kira semasa ambil gambar ni termasuklah sudut perspektif, warna, dan sebagainya.

Nasihat SUJ, jadilah kreatif... Banyakkan eksperimen.. Boleh juga edit pakai Photoshop supaya lebih menyerlah dan menarik.. Jadilah diri anda.. Jangan tiru karya orang lain.

Tuesday, December 21, 2010

ni pak su la

Aku lupa nak bagitau.. Sekarang ni aku dah ada anak buah.. Anak kakak aku.. Irisha Zara binti Irwan nama dia.. Panggil dia Zara je.. Tapi sebutan dia 'Zera' tau.. haha.


Ni la budak comel tu..



"Hai Zara.. Ni Pak Su la..."

Cuba korang tengok gambar kat bawah ni, ada iras-iras tak..?

cari makan la brader

shooting (part 2)


AFF Suzuki Cup 2010

MALAYSIA (2) - Vietnam (0)




Wednesday, December 15, 2010

shooting ( part 1)


Location:
Day: Bukit Bintang
Night: Jalan Kuching





Thursday, December 9, 2010

Monday, December 6, 2010

Yang Terakhir



9 ZULHIJJAH TAHUN 10 HIJRAH DI LEMBAH URANAH, GUNUNG 'ARAFAH


"Wahai manusia dengarlah baik-baik apa yang hendak ku katakan !!! Aku tidak mengetahui apakah aku dapat bertemu lagi dengan kamu semua selepas tahun ini. Oleh itu dengarlah dengan teliti kata-kataku ini dan sampaikanlah ia kepada orang-orang yang tidak dapat hadir di sini pada hari ini.

Monday, November 15, 2010

Itulah raja.




Sudah lama tak bertemu rakan. Masing-masing membawa diri. Menimba ilmu di tempat orang. Utara, selatan, timur dan Barat. Membawa kepercayaan dari rumah. Pesan ibu bapa tersemat di poket. Di dalam buku nota. Buku nota yang kecil.

Kehidupan sudah berubah. Gara-gara hidup yang serba tidak kena. Kelas sepanjang minggu. Hidup dalam kelam kabut. Kuiz dan test yang berturut-turut. Segala urusan dicatit. Dalam buku nota. Agar tiada yang tertinggal. Menjadi rutin setiap hari. sepanjang masa di tempat orang. Buku nota masih di poket. Hampir penuh.

Argh.. Segalanya semakin parah. Minda dikerah dikeras-kerasnya. Seperti ikan dimarahi tidak memakai kasut atau seperti ayam diajar bermain takraw. Penawar dicari. Ya, Penawar diperlukan. Resah, gelisah menanti. Apakah penawar. Di saat itu muncul idea daripada teman-teman. Mari kita mencari penawar. Buku nota dikeluarkan. Satu-persatu dicatit.

Kita jauh dari rumah. Dunia terasa bagai kita yang punya. Detik 12 malam menjadi penentu. Otak perlu direhatkan. Lepaskan segala tekanan. Lupakan semua assignment. Esok, lusa masih ada masa lagi.

Berseronok, gembira. Ketawa. Menari.. Tiada siapa yang akan marah, Semua disini mencari ketenangan. Mengosongkan minda. Tidak..!! Ini tidak patut. Mana buku nota. Segala pesan ibu dan ayah masih di situ. Apa pesan nombor satu? Nombor dua? Poket diraba... Kosong. Buku nota tertinggal di rumah. Di dalam laci. Di bawah kertas-kertas kuiz.

Kau tewas. Dalam penawar yang kau cari. Kau diajar, kau dicabar. Teman-teman itu bukanlah mulia. Cecair itu mula melalui tekak, tiba di perut. Kepala terasa berat. Tegukan kedua dan seterusnya. Tahniah pada teman-teman itu. Seorang lagi menjadi mangsa.

Hari ini kau bercerita, aku mendengar, aku terkejut. Aku terdiam. Tak terkata. Namun hatiku bersuara. Jangan dekati lagi cecair itu. Itulah raja segalanya. Yang akan terus membawa engkau kepada keseronokan. Jauh dari matlamat hidup. Jauh dari agama. Islam itu bukanlah kata nama. Ianya kata kerja. Harus dikerjakan dengan sepenuh hati, sepenuh jiwa.

Kau dan aku. Kita tidak sempurna. Aku juga sering lalai. Sama seperti kau. Tapi aku harap kau boleh berubah. Mungkin susah. Tapi kau mesti cuba sebab......

Apa yang kau buat itu adalah rajanya.

Raja Segala Maksiat



(^_^) : Sahabat, kalau kau baca, jangan beritau aku.. Ini dari hati ke hati :)

Sunday, November 7, 2010

6 NOVEMBER 2010

- 1st time masuk Mid Valley
Sebab: Pergi PC Fair
Member: 1- Wan Nabeeli Wan Rosli
2- Syed Ali Syed Abdullah Thani
3- Muhd Hafiz Isa

- 1st time ada laptop sendiri
Model: HP G42
Harga: RM1750

- 1st time jatuh motor
Jenis kejatuhan: Tergelincir
Jenis Kecederaan: Luka di tangan nampak sakit, lebam di perut siapa yang tahu.
Bantuan: Diterima
Kerosakan: Calar/Sagat
Barang Hilang: Air Mineral
Saksi: Pemandu-pemandu kereta
Lokasi: Susur keluar ke Jalan Kuching

Sunday, October 31, 2010

Sunyi.Sepi.Kosong

Laungan Azan memecah kesunyian di waktu senja,
Ketika hujan turun membasahi bumi Simpang Empat,
Ketika matahari beralih ke sebelah barat,
Ketika burung terbang pulang ke sarang,
Ketika lampu mula menerangi jalan-jalan kampung,
Jalan yang kosong dan basah,
Jalan yang lurus menuju ke 7E...

Terlihat kelibat sahabat,
Kelibat jiran yang prihatin,
Sahabat yang sama,
Jiran prihatin yang sama,
Orang yang sama,
Wajah yang sama,
Mana sahabat yang lain,
Mana jiran-jiran yang lain,
Sahabat bergelak dan bersuka ria,
Jiran-jiran yang peramah dan mesra...

Tempat ini masih seperti dulu,
Masih kosong dan sunyi,
Sepi dari laungan dan bacaan yang memuji Ilahi,
Laungan azan dibiarkan,
Tiada sambutan,
Baik Adam mahupun Hawa,
Sunyi. Sepi. Kosong...

Friday, June 25, 2010

Pergi la cang..


Tahniah...!!
Anda Berjaya Melanjutkan Pelajaran Ke UniMAP.

Thursday, June 10, 2010

Monday, June 7, 2010

Muqaddimah

Assalamualaikum.. selepas 3 tahun mendaftar dengan blogspot ni, barulah sekarang saya ada kekuatan, keyakinan dan keberanian untuk menulis sesuatu. haha. Paling penting adalah kesungguhan.. Dalam masa tiga tahun ni, macam-macam perkara sudah berlaku. Gembira, sedih, suka, duka dalam kehidupan saya sebagai seorang remaja biasa. cewah.

Maka, dimanakah tempatnya untuk meluahkan segala perkara yang berlaku.. Siapakah yang akan mendengar segala permasalahan dan persoalan yang tiada akhirnya.. Dengan ini, bermulalah karier saya sebagai seorang penulis blog. Blog, tempat untuk menulis, ruangan berbicara, lubuk persoalan, perpustakaan ilmu dan kreativiti penulisan yang berterusan.

Saya berharap, blog saya akan dipenuhi dengan entry yang berguna, entry yang dicari-cari, pandangan yang berwawasan, ilmu yang dapat dikongsi dan bebas dari kejahilan. Penulisan saya juga akan dijaga demi memelihara Bahasa Melayu. Pesanan saya kepada anda, bersyukur :)