nuffnang

Wednesday, December 28, 2016

Kubah yang mana satu?

Disebabkan korang dah suruh cerita, aku pun cerita la sikit. Semua orang ada kisah tersendiri, dan setiap kisah punya pahit manis yang cuma kita dapat rasa. Daripada kisah-kisah ni la, Allah takdirkan kita bertemu dan satukan hati-hati kita dengan cinta, kasih sayang dan rahmatNYA. Manusia hanya mampu merancang, tapi perancangan Allah pastinya yang terbaik buat kita. Dan Allah tau baik dan buruknya buat diri kita. 


Wednesday, November 9, 2016

Work in AirAsia?

Plan to work in AirAsia?

Below are some information that you might need to know:-

Disclaimer: Kindly be informed that the information given here are only based on my experience and AirAsia will not take any responsibility to any of this.

1) Certificate is not a priority. Good experiences can always be considered. 

2) Attire. This might be the best thing in AirAsia. You are free to wear anything you like. Jacket, T-Thirt, round-neck shirt, jeans, Korean Style, Hip-Hop style. But still, you have to look casual and you attire should suitable for the office. Uniform is only for the operation staff like pilot, cabin crew, and ground handler. 

3) Office concept. Open office. The current office is like this. I was really shocked when I first enter the office. There are so many people in one department. But there are actually many department in one place. Minimize the partition. Maximize the space.

4) The bosses. I am referring this to all the CEO's. There are really nice and you can easily see them walking around especially Tony Fernandes. Things that you might not really know; Aireen Omar is the CEO of AirAsia, Benjamin Ismail is the CEO of AirAsia X and Tony Fernandes is the Group CEO. 

5) Festival. There are really good in celebrating any festival. And you get angpau for each festival. 

6) Career development: You can be anything if you want to. If you really want to. Example: My colleague journey in AirAsia: Guest Service (Ground Handler), Cabin Crew and now Customer Care Officer. Just within 5 years. Interesting right?

7) Tony. Tony is like a celebrity in AirAsia. Everyone likes him. 

Thank you. 



*I am no longer with AirAsia because I can't really work in the office. And it's tough

Thursday, November 3, 2016

Aku Budak SL1M Malaysia Airlines

Bismillahirrahmanirrahim. Assalamualaikum WBT. Yang saya muliakan tuan pengerusi majlis.. .. .. dan sebagainya. 

Ok. Nak cerita ni. Lepas habis study tahun 2013, aku kerja kat Call Center Kereta Sewa yang sungguh la manual. Terus buat aku menyampah bunyi ringtone Nokia masa tu. .. .. 

Dan aku pun pada suatu ketika di hari raya Aidilfitri yang kelima terlibat dalam kemalangan jalan raya yang agak tragis. Tapi kereta je la tragis. Aku kemalangan sorang-sorang je. Tangan je yang patah dan beberapa pokok pisang la kot. Sebab masuk kebun pisang. Recovery period boleh tangan lama. Tapi siapa sangka, doa makbul weh. Alhamdulillah. 

Dan pada bulan May 2014, aku pergi open interview Malaysia Airlines. Ramai gile~  First time wey pergi open interview. Masa tu masuk interview lima ke enam orang sekali. Dan tak silap aku mungkin ada 2,3 orang interviewer dalam tu. 

Jun 2014. Alhamdulillah. Dapat weh. Masa tu kira siapa yang datang memang dapat sebenarnya. haha. Aku batch ke 2. Ramai kitorang masa tu, ada la dalam 160 orang. Batch paling ramai. Meriah. Sebulan training kat Malaysia Airlines Academy. Ha.. Masa tu dapat la sorang kawan steward. Training sama tempat kan. 

Habis je training sebulan, masuk airport. Ground staff ni ada tiga department. Check-in counter, Pax Handling dan FOCA (Foreign Carrier). 2 minggu pertama kitorang tukar-tukar department dulu. Seminggu counter, seminggu pax handling. Tak sempat merasa foca masa tu, dah dapat department masing-masing, untuk setahun. Aku duduk pax handling. Pax handling ni kau buat semua departure and arrival kapal Malaysia Airlines. 

Seminggu ke 2 minggu rasanya ikut senior, lepas tu sendiri. Bila aku cakap sendiri ni, maknanya memang sendiri tau. Kau jalan la dalam airport tu sendiri. Memang la buat flight dengan officer, tapi kau kena pandai tengok jadual sendiri la. Masuk pagi-pagi kau kena login system, lepas tu tengok schedule sendiri untuk satu hari dan schedule ni boleh berubah-ubah ikut flight punya time. kadang-kadang dia delay. kat sini la kau nak belajar kenapa jangan senang-senang blame airlines bila flight delay. Banyak faktor nak tengok bila flight nak terbang ni. Tak nak cerita, korang rasa la sendiri. Hehe. 

Dan masa tu la berlaku tragedi paling menakutkan bagi mana-mana Airlines. Tragedi MH17. Aku baru balik daripada airport. Dapat berita kat whatsapp. ''Kapal kita jatuh weh. Kena tembak!".. .. .. .. ..

Hari-hari seterusnya memang mencabar. Tiap-tiap bulan aku rasa nak berhenti. Mana taknya, ada hari kau kena marah ngan passenger, kena marah dengan officer. Silap tu silap ni. Tapi kebanyakan daripada kitorang memang tabah dan sabar la. Semua jadi tiptop. Kau bayangkan, ni da bukan macam training. Kau berhadapan dengan real world, real passenger dari ceruk mana seluruh dunia. Semua ada. Apa yang staff buat, semua kau buat. Kalau kau silap buat, airlines yang akan kena denda. 

Lepas beberapa bulan tu baru kau dapat duduk transfer desk. Transfer desk ni best. Hahahaha. Nangis nak cerita. Kat sini la tempat kalau kau betul-betul nak belajar. Belajar check-in, belajar dengar masalah, kena maki kena jerit, sini la.. yang viral kat youtube tu transfer desk la. Tapi serius, tempat paling cepat kau belajar. Aku pernah weh, couple lelaki Europe dengan perempuan Thai. Nak transit New Zealand. Tak lepas weh. Sistem tak lepas yang perempuan Thai. 

Aku siap call imigresen New Zealand kot mintak tolong. Tak lepas jugak. Mintak tolong semua talian hayat yang aku ada. Guna semua *entry yang aku tau. Tak lepas jugak. hahaha. Dia maki aku 3,4 jam. haha. Last2 aku cakap ''You better go to the hotel now, tomorrow you come again". Dia pun cool down dan cakap OK. Nampak. belajar handle orang paling susah. 

*entry = Kat sini la kau macam belajar jadi hacker. hahaha. apa yang korang kena tahu. Airlines ni pakai system yang tak semudah macam kau buat booking. Ok cuba bayangkan. Blank screen warna biru, kau taip entry contoh macam ni. SDD:MH002, pastu ENTER. Baru keluar details. Lepas tu kau bayangkan, tengah kelam kabut ni kau lupa entry. hahaha. Jahanam, jahanam. Tapi sentiasa ada la buka nota dengan kau. Sebab kadang-kadang kau memang terlupa. Lepas ni kalau korang pergi check-in kat airport tu, cuba tengok staff tu menaip macam mana, mana ada guna mouse. 

Masa kitorang baru bulan ke enam kat airport, kitorang dah dapat jin. hahaha. Masa kitorang mula-mula masuk airport kan kitorang ikut staff seminggu dua, masa budak SL1M batch 5 ke 6 masuk, ikut kitorang pulak. haha. Tak rasa power ke. Power kan. hahaha

Memang gaji tak tinggi mana. Tinggi pun kalau kau buat OT maximum. 104 jam. gile la.. Baru la dapat RM2500. Kalau tak,dapat macam aku je. OT average 70 jam. Gaji dalam RM1800+.

 Ramai tak tahan. Tiap-tiap bulan ada je yang berhenti. Tak tahan. Tapi aku Alhamdulillah dapat tahan. Daripada rasa nak berhenti tu, aku habiskan juga setahun. Dapat sijil. Malaysia Airlines offer ke tak kerja masa tu? Offer.. tapi aku memilih untuk berhenti. Niat aku nak manfaatkan bulan puasa dan raya dengan family. Tahun sebelum tu kan puasa raya semua kat airport. Alhamdulillah, sebulan aku istiqamah berbuka kat masjid.. .. ..  Da sebab aku buat part time kat masjid ^^  
haha. 

Aku berhenti bulan Jun 2015, bulan 10 aku masuk AirAsia pulak. Customer Care Department. kat sini duduk office pulop. (Tapi tak lama, 7 bulan je. aku tak suka duduk dalam office)

Aku biasa kalau cerita dengan kawan-kawan, sejam jugak cerita pasal airlines ni. Banyak sangat cerita yang best-best + tak best. Kesimpulannya terserah kat korang jugak. Mana-mana kerja pun ada best, tak best nya. Aku amalkan doa ni tiap-tiap kali nak melangkah masuk airport. 

"Ya Allah, berikanlah aku kebaikan dalam pekerjaan ini dan kebaikan yang ada didalamnya, dan jauhilah aku daripada kejahatan pekerjaan ni dan kejahatan yang ada didalamnya." 

Insya Allah, urusan dipermudahkan. 

Skill apa boleh dapat kat sini?

Hmm. 
1) Interpersonal skill. of course la. Hari-hari kau cakap dengan orang. Foreigner, artis, menteri, CEO, orang putih, orang tak putih. Dan kau jangan double standard la. Orang putih ke, Mat Bangla ke Mat Arab ke. 

2) Operation management. Skill ni kau dapat bila kau dah hari-hari buat departure dan arrival. Silap kat sini maknanya flight kau delay. Tu je aku nak cakap. \

3) Problem solving. Problem ni macam-macam ada. Tiap-tiap hari lain-lain masalah, lain-lain orang kau jumpa. Tapi rileks, tenang. Anda boleh. haha. 

Ini tiga yang utama la. Yang lain tu hangpa cari sendiri. 
Sekian. 



Sunday, August 31, 2014

Dunia yang dicari

Kaki melangkah laju. Ada kapal yang hampir tiba. Berdebar jantung. Cemas. Mana tidaknya, kapal yang sepatutnya masuk setengah jam lagi akan tiba pada bila-bila masa. Bila check dalam ESS terkejut melihat masa terkini kapal yang akan masuk. Lagi terkejut bila telefon FOC dan jawapan yang diberi "Kapal dah landed". Langkah kaki makin aku cepatkan. Ah sudah, dari Satellite nak ke terminal M. Harap-harap ada Aerotrain yang menunggu. 


Nasib baik. Kapal belum masuk. Aku telefon SOC. Minta tolong bukakan pintu. Leceh. Harus begitu setiap kali. Dari jauh aku melihat kapal yang menghampiri gate A8. No pendaftarannyq betul. XN. Aku lihat jam. Ah sudah hampir Isyak. Magrhrib belum lagi. Lalu aku teringat Asar semalam yang belum diganti...

Friday, May 9, 2014

Enta pengamal ajaran mana

Tak faham aku. 
Ada ke sebab betul-betul tak faham atau cubaan sesetengah golongan yang cuba membuat aku tak faham, atau segolongan lain yang buat aku tak paham tentang apa sesetengah golongan yang lain sedang lakukan. Atau bahasa mudah untuk aku fahami apa yang diamalkan sesetengah yang lain menjadi persoalan sesetengah yang lainnya sehingga membuatkan persoalan mereka dipersoalkan lantas membuatkan orang macam aku penuh dengan tanda soal. 

Aku pandang kanan, aku pandang kiri. Telinga kanan dan kiri aku mula mengambil info-info baru. Otakku menelan. Diajar tidak mudah menolak atau berprasangka pada apa yang disangka-sangka tentang sangkaan mereka yang mengangka bahawa sangka-menyangka yang mereka lakukan itu benar. Juga diajar menolak sangkaan-sangkaan batil setelah diyakini kebatilannya. 

Duduk dalam surau aku mendengar ceramah. Keluar surau aku mendengar komen-komen seperti "Abang tak ambil apa yang ustaz ni bagi. Ustaz universiti ni. Apa dia tau. Apa amalam dia" Aku sekadar mendengar. Mungkin senyuman reaksi paling cemerlang boleh aku lakukan. Sesekali aku bertanya soalan-soalan biasa. Bukan dengan niat menyemarakkan, tapi lebih kepada niat bual bicara. Diskusi tidak juga sebab aku lebih banyak mendengar. 

Selama aku memerhati, aku kemudian berfikir sampai berasap otak yang sedang cuba menghidup enjin fikiran yang sekian lama terselesa dengan hidangan ilmu yang tersedia. Otak kanan kiri berdiskusi. Otak kanan mula menyangka-nyangka tatlaka otak kiri mengorek fakta-fakta yang tersembunyi sekitar otak lelaki yang penuh berselerak dengan minat, hobi dan potrait gadis-gadis idaman. 

Bila enjin otak aku sudah mula panas, aku mula mencari-mencari daripada seumber yang aku percayai. Ya, ini yang bagus. Bukan lagi hentam semborono. Apa-apa yang cuba aku sampaikan aku pastikan bersumber. Sumber yang semua golongan menerima. Dua sumber utama. Itu yang mudah.. Doaku pada yang menguasai kerajaan langit dan bumi seluruhnya. 'Tunjukkan aku jalan yang lurus'. 

Nanti bila orang tanya aku pengamal ajaran mana. 


Aku jawab, 'Saya mengamalkan pemakanan seimbang.' 


Monday, April 21, 2014

satu pintaku

Bila perkara seperti itu terjadi.

Satu je yang  daku pinta.. .. ..

Ya, benar-benar menggugat..
Sering saja hal sedemikian berlaku..
Bila berkata diri ini mahu kuat kembali, jalan itu ada ujian ini.
Tidak mahu tidak. Perlu juga ditangani.
Pintaku pada Raja di Langit dan dibumi..

Jagalah hatiku..

Hingga pada satu masa nanti, yang kau telah tetapkan waktunya.. sempurnakanlah..
satukanlah..

:)

*menanti hadiah Agung dengan sabarnya

Thursday, April 3, 2014

Sollu 'Ala Nabi

Ramai-ramai kulihat berjubah, berserban dan berselawat.
Berkumpul beratus ribu, berselawat tanda cinta pada Junjungan Nabi kita,
Muhammad S.A.W..

Kulihat mereka sungguh asyik. Menggoyang-goyang badan. Melambai-lambai tangan..
Di tengah-tengah lautan manusia aku hanya duduk membisu. Mengikut mana-mana yang kutahu.
Sambil-sambil itu aku melihat gelagat pengunjung lainnya menerusi skrin putih nun jauh di depan.

Aku cukup risau.
Apakah yang kulihat ini hanya fenomena semata-mata.
Apakah akan terjadi nanti bila fenomena ini kian suram
Bila mana fenomena yang lain pula yang muncul.
Saat itu apakah nasib jubah-jubah dan serban-serban yang kulihat hari ini.

Paling ku risau, benarkah kecintaan ini.? 
Adakah diikuti segala yang diajar Nabi kita. 
Nabi sudah lama pergi, penggantinya ulama-ulama yang ada pada masa kini.
Namun kini ulama juga dipersoal, dipertikai.

Aku harap kecintaan ini adalah benar. 
Semoga semakin ramai pergi solat berjemaah di masjid-masjid.
dan semoga majlis ilmu menjadi minyak..
Minyak yang mengisi bekas pelita...
Pelita mata hati.. 

Sollu 'Ala Nabi..