nuffnang

Wednesday, January 8, 2014

WIFI Masjid Negeri

''Hah, 6 minggu?!" reaksi pertama aku apabila tiba pada hari pertama untuk program daurah di Masjid Negeri Shah Alam.
"Yeke.. Aku ingat lapan hari.. Yela, 18 sampai 26 haribulan kan 8 hari.. Rupanya November sampai Disember. haha."

Masa tu mula la rasa was-was tu datang. Nak teruskan ke tak nak. Lama tu 6 minggu. Aku bukan tau apa sangat pun. 

"Aku 3 minggu je tau. Nak masuk kerja dah bulan depan" alasan pertama yang aku bagi kat kadir
"Aku tak sure la.. Macam ada hal je nanti" alasan kedua
"Aku ada appointment dengan doktor la..." alasan yang berulang-ulang kali aku bagi. 

Akhirnya aku buat keputusan untuk teruskan. Insya Allah pasti ada sesuatu untuk aku disini.

Mula je daurah. Setiap hari adalah suka, gembira, penat, lelah.. Konflik sana, konflik sini. Masalah sana , masalah sini. Orang tu macam tu, orang ni macam ni. Budak ni perangai pesen ni, budak tu pesen lain pulak. Macam-macam hal.

Tapi habis je daurah. 6 minggu itu adalah  memori yang terindah. Setiap saat yang berlalu itu adalah kenangan terhebat. Mula merindui suasana daurah. Rindu teman-teman. Rindu adik-adik. Rindu nak buat semua benda sama-sama. Solat berjemaah bersama, baca ma'thurat bersama, hiking bersama, jadi PIC bersama, tidur bersempit bersama, makan bersama, Qasidah bersama, ketawa bersama, senyum bersama, angkat kerusi bersama, buat modul bersama, naik banana bot bersama, berkayak bersama, solat subuh tepi pantai bersama, nyanyi lagu tema bersama, jaga malam bersama.. .. banyak lagi. :')

Alhamdulillah. Allah yang takdirkan aku disitu. Banyak yang aku dapat. 
Sampai ke hari ni, mulut aku masih melagukan doa-doa yang diajar pada adik-adik, berqasidah Ya Badrotim setiap hari.
Sampai hari ni, masih terngiang-ngiang suasana daurah di Masjid Negeri. Suara kawan-kawan buat energizer.. Bagi nasihat, bagi arahan. Sampai hilang-hilang suara.
Sampai ke hari ni, aku masih berulang-alik ke masjid negeri kalau berkesempatan.

Masjid Negeri. Ada sesuatu di situ. WIFI nya sungguh kuat. Masih terasa walau berbatu-batu :)

Terima Kasih Ya Allah.. 


"Abang tak penat ke?" seorang budak bertanya
"Penat memang penat. Tapi betulkanlah niat. Insya Allah rasa seronok."

:)

5 comments:

armada biru said...

Aq bace pun rase bnd yg sama, adk2 ty abg x pnt ke? Tp ini lh perjuangan,,mabruk tan sri.. ^_^

biskut petak said...

For the 1st time ak ade masalah mcm ko tan sri..n finally its end up dengan pengalaman yg amat bermakna dlm hidup kita..perancangan Allah itu hebat ;)

ensiyahmuhammad said...

daurah enam minggu. pergh.

Mohd Azdn Jaafar said...

Armada biru: teruskn perjuangan bard :)

Biskut petak: Betul tu muna.. Allah lebih mngetahui mne yg trbaik utk kita..

ensiyahmuhammad: smggu 4 hari je. isnin smpai khamis.. jumaat smpai ahad aktiviti fasi2 je..:p

ensiyahmuhammad said...

terbaik!!

tahniah ye :)